DIY højttalerstander til Yamaha HS7
Ingen kommentarer DIY/Hacks, Musikproduktion

Jeg fik endelig taget mig sammen (og fik råd) til at købe et sæt Yamaha HS7 monitorhøjttalere sidste måned, og de fylder lidt mere i landskabet end mine forrige, passive JVC. Til gengæld slipper jeg for at ha’ min forstærker stående og fylde. Monitorhøjttalere skal jo stå på en bestemt måde, og diskanten skal være ud for lytterens ører, så det var nødvendigt at hæve dem ca. 25 cm. Jeg har kigget på forskellige højttalerstandere hos både 4Sound, Thomann og Gear4Music (hvis de altså er troværdige), men enten fandt jeg ikke nogen der passede til mine behov, eller også kostede de spidsen af en jetjager.

Jeg har ikke voldsomt meget bordplads, så derfor var jeg på jagt efter nogle som ikke fyldte alt for meget nede på bordet, og så faldt jeg en dag over en af disse her IKEA-hack-sider, hvor en fyr havde lavet en stander, præcis som den jeg var ude efter, ud af to skærebrætter og nogle ben til køkkenskabe. Jeg rundede fluks IKEAs hjemmeside, men lige præcis de ting han havde brugt, var ikke tilgængelige mere – i hvert fald ikke i deres skandinaviske webshops. HS7’erne er 21 cm i bredden, og 28,4 cm i dybden, men jeg kunne ikke finde noget bræt der cirka havde de dimensioner. Det tætteste jeg kom på, var et lillebitte APTITLIG skærebræt på 24×15 cm. Det passer næsten i dybden, og lidt mindre i bredden – men så længe det står solidt på bordet, gør det ikke noget at højttaleren rager lidt ud over. Som ben valgte jeg 4 stk. CAPITA med en højde på 16 cm. Det er godt nok ikke helt de 25 cm jeg var ude efter, men det er en start. Om ikke andet kan jeg supplere med akustik-skumfødder under højttalerne på et tidspunkt. Samlet pris 236,- kr + fragt. Ikke så galt.

Det kan ikke ses at jeg er son of a snedkerman, så helt perfekt blev det ikke, men det går an 🙂

Spræbrætterne er lavet af bambus, og har en lille smule skrå kanter på alle sider. Jeg valgte at have det brede stykke (i bredden) til at være øverst, så højttalerne havde mest muligt flade at stå på.

Til at starte med ville jeg sætte to ben bagest, og kun et enkelt forrest for at få dem til at fylde mindst muligt på bordet, men da jeg afprøvede dem, viste det sig desværre at de blev lidt for vakkelvorne. Og højttalerne er for dyre til at jeg vil have dem i skødet en skønne dag… Og jeg tror varmen er steget mig til hovedet, for skruerne sidder lidt hulter til bulter pga. skæv forboring og dermed skæv montering. Nå, det er heldigvis undersiden 🙂

Det viste sig selvfølgelig også at skruerne lige var ½ mm for lange, så de titter op gennem brættet. Men det er egentlig ikke så skidt endda, for der kommer til at ligge nogle små resonanspuder, og skruerne holder dem fast, når jeg justerer højttaleren på dem:

Jeg fik selvfølgelig også flækket begge brætter en smule, meeen lad os bare kalde det patina 🙂 Da jeg havde afprøvet mine fejlagtige færdigheder på den første stander, gik det noget nemmere med den anden. Hele operationen tog vel en lille times tid, og de færdige dyr ser således ud:

Sjovt, som det minder mig om et eller andet… Til sidst et før/efter-billede af min lille musikbutik:

Det er jo smukt! Mindst en million milliard gange pænere end før 🙂 Det kan godt være jeg opgraderer skærebrætterne med nogle der matcher højttalernes størrelse bedre en dag – og som er tykkere, ikke mindst, så skruerne rent faktisk kan være i dem. Men indtil videre er jeg rigtig godt tilfreds med resultatet.