En virtuel printer til Commodore 64
Ingen kommentarer Commodore 64, Guide, Review

Jeg har desværre ikke en MPS-printer til min Commodore 64, selvom jeg har været tæt på at få fingrene i én et par gange. Jeg kan huske at min barndomskammerat Kasper havde én, som vi flittigt legede med på hans værelse, mens vi røg i smug og lavede wannabe-cracktros i BASIC. Det var jo enhver knægts våde drøm at kunne få skærmindholdet ud på papir, og printere var en sjældenhed for os dengang i start-90’erne 🙂

Inden jeg fik min OKI matrixprinter, havde jeg gået og tænkt på om der mon fandtes en printerdriver eller program af en art, som kunne emulere en matrixprinter på inkjet- og laserprintere. Altså så den tog input fra f.eks. Word eller Photoshop, og konverterede det til et dot matrix-look inden det blev printet. Jeg fandt desværre aldrig noget brugbart, så jeg kom væk fra idéen igen. Men jeg blev da ekstatisk, da jeg så endelig kom i besiddelse af mr. OKI. Desværre kan jeg ikke tilslutte den til min 64 uden et parallelinterface, så den må nøjes med at tjene den gamle Compaq-PC…

For omtrent en uge siden skete der så noget ganske interessant: Jeg har jo min 1541 Ultimate II-cartridge, og i forbindelse med den seneste firmware-opdatering har en fyr ved navn René Garcia udviklet noget printeremulerings-halløj, og den gør nøjagtigt det der står på æsken, nemlig at emulere en klassisk Commodore MPS-printer (og Epson og IBM)! Og det man printer bliver lagt på SD-kortet eller USB som PNG-filer i standard A4-størrelse. Skidesmart er det!

Jeg kan ikke stille downloadlinks til rådighed her, men firmware 3.0 beta 7 og Renés emulering kan findes i den tophemmelige 1541 Ultimate-gruppe på Facebook.

Fremgangsmåden er, at man lægger en “ultimate.bin”-fil på SD-kortet, og derved får nogle ekstra printer-options under “Software IEC Settings”:

options

Man kan bl.a. indstille Bus ID, blækniveau, typen af printeremulering osv., men alt det forklarer jeg nærmere i videoen.

Nå, jeg fik klargjort min 1541U-II i en ruf, og skulle da straks afprøve The Print Shop og Print Master. Det gik ikke heeeelt efter planen, for i stedet for en enkelt side (fil) med grafik, fik jeg 10-11 filer med en masse volapyk og diverse PETSCII-tegn. Jeg rapporterede tilbage til René, bare lige for at være sikker på at jeg ikke havde misset et eller andet vitalt. Efter lidt snakken frem og tilbage viste det sig, at jeg ganske uvidende havde fundet en bug i softwaren. Han fik fikset det i rekordfart og lagde så en ny version op. Den virker helt perfekt, så nu kan jeg lave fødselsdagskort, bannere og Garfield-tegneseriestriber ligesom i de go’e gamle dage 🙂

Jeg vil runde af med et ordentligt billede af det jeg printer ud i videoen, så man kan se kvaliteten lidt tættere på (klik for fuld størrelse):

hires-print