Psylicium.dk 20 år!

Diverse

Unix-tid 1706008800

I præcis dét øjeblik var det 44 år siden jeg kom til verden, og i 2024 er det 20 år siden Psylicium.dk så dagens lys som en “rigtig” hjemmeside. Psylicium som alias har jeg dog brugt siden ~1998, da jeg første gang fik min egen, svinedyre internetforbindelse via get2net og et giftiggrønt Sandberg 56K-modem 🙂 Jeg brugte selvfølgelig adskillige timer om natten, hvor prisen var lavere, på at udforske internettet, og var fast besluttet på også at lave min egen hjemmeside meget snart. Jeg havde stort set intet begreb om hvordan man gjorde, men ved at smugkigge på andres koder og lure nogle tricks af, havde jeg inden længe et basalt kendskab til html.

Og nu hvor Psylicium.dk fylder 20 år, synes jeg det kunne være sjovt at dokumentere dens udvikling med diverse screenshots fra Wayback Machine fra den spæde start hos get2net og frem til nu 🙂

http://hjem.get2net.dk/psylicium

Jeg fik hurtigt flikket min allerførste – Psylicium’s Junkyard – sammen, og det var en helt enkel linksamling til sider jeg selv synes var fede, og som jeg selvfølgelig ville dele med andre. Den holdt ikke ret længe, for jeg synes den var for besværlig at vedligeholde, og linkene skulle tjekkes regelmæssigt. Men jeg var da pavestolt over at være en del af denne nye, spændende dille. Jeg kan ikke huske hvad siden har indeholdt efter min Junkyard, men jeg har uden tvivl lavet flere forskellige udgaver med animerede regnbuelinjer og gif’er, inden Wayback Machine begyndte at indeksere den i 2001. En ting jeg havde glemt, var at jeg på et tidspunkt synes det var lidt usejt at adressen startede med http://hjem.get2net…, så jeg brugte en af de utallige redirector-services, så den istedet kom til at hedde http://psylicium.da.ru. Bare dét at den startede med “psylicium” var totalt blæret!

17. juli 2001: Tidligste indeksering af Wayback Machine.

24. december 2001: Musik- og linkside på Aurora Borealis, som siden hed en kort overgang. Båndbredde var der ikke meget af dengang, så musikken kunne kun downloades i modul-format for at sikre mindst mulig filstørrelse.

Psylicium.dk

I 2004 var reklamer, popups og bannere begyndt at fylde alt for meget på de gratis hostingsider og redirector-services, og da jeg også skippede get2net til fordel for en anden udbyder og ADSL, var tiden inde til at få et rigtigt domæne, så det hele kunne fremstå lidt mere professionelt – så jeg registrerede psylicium.dk.

28. september 2004: Denne her var jeg nu ret god tilfreds med. Måske lidt inspireret af MyMusic.dk, som jeg benyttede flittigt på det tidspunkt?

Et andet design fra engang i 2004…

PHP og WordPress

Jeg havde sat mig for at ville lære PHP, så jeg kunne udrette lidt mere kodemæssigt, og gøre siden mere spændende og dynamisk. Det var dog stadig på det absolutte begynderstadie, og jeg måtte ty til megen support hos en koderkammerat, så han kunne rette min kode ud, når noget ikke virkede – og det skete TIT! 😀

I billedet ovenfor og nedenfor bliver bl.a. “seneste nyt” og andet indhold på siden hevet ud fra databasen, så hver gang jeg havde en ny ting at fortælle eller tilføje, måtte jeg indtaste det manuelt i phpMyAdmin. Jeg synes selv det var smart, og et stort skridt for mig, meeen det var alligevel lidt langhåret og tidskrævende at skulle hele den omvej i tide og utide.

12. februar 2006

Som det ses på Verden ifølge Psylle-linket herunder, var det det helt store buzzword på det tidspunkt “weblog”, eller bare “blog” – så sådan én måtte jeg selvfølgelig også have. Om ikke andet, så bare for at skælde ud over ting der irriterede mig i hverdagen, og for at dokumentere diverse sager, samt hvad jeg gik og foretog mig. Sindsoprivende læsning… 😀

Ja ja, Bubber havde et lignende program, men jeg kom altså først!

2. maj 2006

Verden ifølge Psylle anno 2006

Verden ifølge Psylle ud over det hele

Jeg endte med at blive ret vild med WordPress som blogsoftware, lærte at lave mine egne templates, og udviklede samtidig mine evner udi PHP på grund af dette – samtidig med at jeg virkelig havde fået blod på tanden med webdesign generelt. Og så var det jeg tænkte “hmm, gad vide om man kan bruge WordPress til andet end bare blogs”? Det kunne man, i og med at ALT kan tilpasses i de forskellige template-filer. I 2007 havde jeg stadig bloggen kørende, efterhånden med så mange indlæg, at jeg til sidst bare dedikerede hele hjemmesiden til Verden ifølge Psylle, og designede det hele som en template, med tilpassede sider til bl.a. showroom for mine webdesigns.

Såeh … jeg endte vist med at bruge WordPress som Content Management System (CMS) flere år, inden det officielt blev relanceret som et sådant. Men hvor var det dog fedt, at man bare kunne tilføje alt man ville i backend, uden at skulle rode med koder og den slags 🙂

2007: Første udgave af Psylicium.dk udelukkende drevet af WordPress.

Smartphones ud over det hele 🤮

Da smartphones begyndte at invadere hele verden, og flere og flere foretrak at gå på nettet med sådan én fremfor en computer, måtte hjemmesider naturligt nok følge med. Der var for alvor begyndt at komme gang i CSS3 og HTML5 omkring 2010, og i 2012 blev Media Queries, der tillader en hjemmeside dynamisk at tilpasse sig skærmstørrelse og -rotation, en anbefalet standard af W3C. Så jeg måtte endnu engang opdatere Psylicium.dk 😉

Psylicium.dk (Psylicium Design) i 2012-2013. Nu mere respsonsiv end nogensinde! Havde egentlig helt glemt dette design, men jeg synes faktisk det er rigtig flot 😀

Flad som en pandekage

Man prøver jo at følge med designtrends og den slags, og i 2014 skete der noget interessant. Det var slut med reflektioner, gradients og skeumorfisme, nu skulle (næsten) alt være enkelt, ensfarvet og fladt. Det tog mig lidt tid at vænne mig til, men jeg måtte endnu engang spidse kodeblyanten og give siden en ansigtsløftning. Samtidig benyttede jeg mig af chancen for at lave noget ordentlig responsiv kode fra start af, i modsætning til forrige design, som var lavet statisk til at begynde med, og først derefter udstyret med media queries. Det er også den første udgave der benytter sig af SVG-grafik.

Psylicium.dk (Psylicium Design) i 2014-2016

Jeg ved ikke lige hvad der skete i 2017, men jeg må ha’ været inde i min “Dark Mode”-periode… 😂 Siden blev pludselig MEGET simpel – væk var min webdesign-portefølje, og det eneste der var tilbage, var nogle tutorials og andre nørdede ting jeg ville fortælle om.

Psylicium.dk (Psylicium Design) i 2017

I 2018 kom der igen lidt kulør på tilværelsen, og i den periode var jeg lidt vild med 90’er-farveskemaer – altså afdæmpede jordfarver med tydelige kontraster. Selve grundidéen til layoutet fik jeg fra en anden blog, men har selv bygget det hele op fra bunden, og sat mit personlige præg på det. Navnet er ændret tilbage til Psylicium.dk, jeg fik indekseret indlæggene mere grundigt, og tilføjede ligeledes al min musik (med indbygget afspiller), samt et filarkiv til siden.

Psylicium.dk 2018

Psylicium.dk 2018 – musik

Psylicium.dk 2018 – filarkiv

WordPress? Naaah…

Engang i 2022 ved jeg heller ikke lige hvad jeg tænkte på, men jeg besluttede mig for at give WordPress en pause, og bare lave siden i ren PHP med data som bliver hentet fra XML-filer. Hvorfor aner jeg ikke, men jeg havde måske en idé om at gøre det så simpelt som muligt: “Det er trods alt kun min musik der ligger der, og det kan sagtens vedligeholdes med en XML-fil. WordPress fylder bare”, har jeg sikkert tænkt. Jeg fik i samme ombæring lavet nye covere til alle mine numre, da de gamle var for små og godt tæret af jpeg-komprimering.

Psylicium.dk 2022: En brain fart, må man sige… men til gengæld skifter baggrundsbilledet alt efter årstiden 🙂

I december 2022 fik siden endnu en ansigtsløftning og nyt logo, og foruden musikken tilføjede jeg også lidt af det grafiske jeg har lavet gennem tiden. Samtidig fik jeg samlet de filer der lå rundt omkring på serveren, og organiseret dem ordentligt i filarkivet. Siden fik stadig indhold fra XML-filer, men jeg havde gjort det en anelse nemmere at vedligeholde.

Psylicium.dk december 2022

Jeg var faktisk rigtig godt tilfreds med denne udgave, men begyndte alligevel at savne WordPress. Nok er det en smule bloated i forhold til hvad jeg skal bruge det til, men for fanden hvor er det smart og ligetil!

WordPress? Jaaah…!!!

I løbet af sommeren 2023 måtte jeg så kapitulere og vende tilbage til rødderne. Jeg havde ikke haft fingrene i WP i et godt stykke tid, så jeg var lidt rusten, men kom hurtigt ind i sagerne igen. Jeg prøvede at holde mig i nærheden af det grafiske udtryk fra forrige design, men med lidt lyse elementer indblandet også, og med det er vi nået frem til dags dato, 25. januar 2024, hvor Psylicium.dk ser således ud som 20-årig:

Psylicium.dk 25. januar 2024 – forside

Psylicium.dk 25. januar 2024 – musik

Psylicium.dk 25. januar 2024 – artikel

TILLYKKE! 😀